Nech už sa považujete za pár moderný alebo naopak klasický, poverčivý či nepoverčivý, svadobné tradície a zvyky si nájdu cestu na každú svadbu. Dnes je zvykov a tradícií neúrekom, sú neodmysliteľnou súčasťou svadobného dňa. Pre každý kraj sú typické iné zvyklosti, to, čo na východe svadobní hostia považujú za samozrejmé, na západe ani nepoznajú.

A čo vy? Dokázali by ste si predstaviť svadbu bez jedinej zvyklosti? Trúfneme si tvrdiť, že v slovenskom prostredí nie je veľa svadieb, na ktorých by ste žiadnu svadobnú tradíciu nenašli. Zhrnieme si teda zopár najčastejších zvyklostí, ktoré môžete na slovenských svadbách vidieť.

Svadobné šaty 

 Svadobné šaty majú dlhú históriu. Dnešným šatám, ktoré si oblieka nevesta predchádzali ľanové šaty ako symbol čistoty. Farba svadobných šiat je z pravidla biela, no v súčasnosti sa stretávame už s rôznymi farbami a trendami šiat, nuž, výber je len na neveste. Svadobní hostia by si mali dávať pozor a bielej farbe svojho oblečenia sa vyhnúť.

Súčasťou svadobných šiat je potom niečo nové (ako symbol nového začiatku), niečo staré (čo odkazuje na zachovanie rodinných tradícií), niečo požičané (pre šťastie) a niečo modré (ako symbol vernosti v manželstve). Napríklad taký podväzok má vniesť do manželstva lásku, šťastie aj bohatstvo.

Svadobný závoj

Neoddeliteľnou súčasťou nevesty je určite svadobný závoj. Je to klasika, na ktorú sa teší každé jedno dievča asi už od detstva.

V minulosti sa ním nevesta zakrývala pred svojím nastávajúcim, aby mohol jej krásu uvidieť až pred oltárom. Je symbolom slobody, preto ho má nevesta počas prvej časti svadby a počas čepčenia sa sníma. Aj keď známejším zvykom u nás na svadbách je hádzanie kytice, v niektorých krajinách sa namiesto kytice hádže medzi slobodné dievčatá  práve nevestin závoj. Na Slovensku sa môžeme stretnúť s tým, že nevesta odovzdá svoj závoj dievčaťu, ktoré sa bude vydávať.

 

 

 Ženíchov oblek, svadobné pierka

 Tradícia hovorí, že ženích by sa mal v deň svadby vyvarovať noseniu motýlika, pretože by mohol neveste rýchlo uletieť a viac sa nevrátiť. Okrem toho sa ženíchov svadobný oblek vyznačuje aj nosením pierka, ktoré mu pripína nevesta a vyjadruje tak, že patria k sebe. Nie len ženích, ale aj družbovia sa od svadobných hostí odlišujú nosením pierka, ktoré im pripínajú družičky. Vyjadrujú tým, že sú slobodní mládenci, ktorí sú súci na ženenie.

Ak ste nastávajúcou nevestou a nerada by ste v manželstve treli biedu s núdzou, nezabudnite si do ľavej topánky vložiť mincu, prípadne štvorlístok, pokiaľ je pre vás šťastné manželstvo prednejšie.

 

Svadobné zvyky sprevádzajúce svadobný obrad a hostinu 

Svadobné obrúčky

Zvyk, ktorý vám bude vašu svadbu pripomínať každý deň. Svadobný prsteň ako symbol kruhu, najdokonalejšieho tvaru, predstavuje nerozlučnú lásku, sľub vernosti bez začiatku a konca. Zatiaľ čo dnes je hľadanie týchto pamätných šperkov spoločnou záležitosťou, v minulosti bol výber prstienkov výhradne ženíchovou úlohou.

 

Hádzanie ryže alebo vypúšťanie holubíc

Po tom, čo sa stanete manželským párom, vás po ceste z kostola alebo obradnej siene neminie ryžová spŕška (prípadne konfety či bublinky ) a hŕba blahoželaní aj kvetov od všetkých svadobčanov.

Niekde môže byť aj symbolom vykročenia na spoločnú životnú cestu vypúšťanie bielych holubíc. Smer ich letu by mal napovedať, či budete ako manželia kráčať bok po boku alebo sa vaše cesty rozídu.

Zametanie črepov

Po uvítacom  prípitku budú rinčať črepy. To, buď personálu, alebo ak máte starejšieho, „náhodou“ spadne tanier na zem. Novomanželom sa podá metla a lopatka na znak toho, že aj v živote budú musieť problémy prekonávať spoločne, črepiny pozametajú. Nie vždy je to ale jednoduché. Niektorí svadobčania sa im snažia črepy nohou rozhŕňať. Prácu to novomanželom predĺži, no svadobčanov zaručene pobaví. A pretože črepy prinášajú šťastie, nezabudnite si pár kúskov schovať.

Spoločné jedenie polievky

Býva zvykom, že svadobná hostina je potom otvorená prípitkom a príhovorom, ktorý prednáša väčšinou otec nevesty, prípadne niektorý zo svedkov. A tak ako už tradícia káže, dať novomanželskému páru spoločný podbradník a postaviť pred nich jeden tanier polievky s jednou deravou lyžicou. Vzájomné kŕmenie symbolizuje opäť manželskú spoluprácu a rovnomerné delenie.

Prvý  novomanželský tanec

Pre ženy sen, no pre niektorých mužov v úlohe ženícha nočná mora. V rámci prvého tanca by mal totiž ženích okrem svojej manželky vytancovať aj svoju mamičku a svokru (rovnako ako nevesta svojho ocka a ocka svojho manžela). A to všetko pod uprenými pohľadmi svadobčanov, ktorí v tejto dojemnej chvíli netancujú. Po jednej či dvoch skladbách sa však pridajú aj oni.

Krájanie torty

Na svadbách  často býva  dezertom svadobná torta, ktorú ako prví nakroja mladomanželia. Podľa toho, kto sa noža chopí neskôr a má tak svoju ruku hore, sa údajne zistí, kto bude mať v ich spoločnom živote hlavné slovo. Inde je však zvykom, aby ako prvá uchopila nôž nevesta a až potom ženích, na znamenie jeho opory. Nech už je to tak či onak, svadobná torta by sa mala dostať ku každému svadobčanovi, inak sú novomanželia ochudobnení o šťastie.

Hádzanie svadobnej kytice a podväzku

Toto je  dlho očakávaná chvíľa pre nezadaných svadobčanov. Najprv sa za nevestou zhromaždia slobodné dievčatá, aby mohli chytiť hodenú nevestinu kyticu a mali tak nádej, že sa do roka vydajú.

To isté sa deje aj s nevestiným podväzkom. Ten najprv dá ženích neveste dole, samozrejme ale bez pomoci rúk, a následne ho vyhodí medzi slobodných pánov. Niektoré zvyky naopak vravia, že hodený podväzok, teda kus nevestinho odevu, predstavuje pre všetkých svadobných hostí šťastie.

Čepčenie nevesty

Polnoc je spojená s tzv. čepčením nevesty.  Podoba tejto tradície je premenlivá, úzko spojená s konkrétnym miestom, kde sa svadba odohráva, prípadne odkiaľ manželia pochádzajú. Poukazuje na to, že sa z dievčaťa stala žena a z chlapca muž. Slobodné dievčatá prichádzajú za svetla sviečok k neveste, spievajú tradičné clivé ľudové piesne a vydaté ženy jej počas toho nasadzujú čepiec alebo šatku. Ženíchovi je zase nasadený klobúk.

Takisto existuje tradícia, ktorej účelom je vybrať na svadbe nejaké peniaze navyše, a tým finančne podporiť novomanželov. Svadobčania musia počas tzv. radového tanca prispieť do klobúka za tanec s nevestou. Ako poďakovanie však býva zvykom, že svadobčania dostanú nejaký milý darček na pamiatku od novomanželov alebo za pohárik z pálenky, ktorá sa inak na svadbe nepodáva.

Svadobných zvykov je na Slovensku naozaj veľa, my sme vám zhrnuli tie najčastejšie, ktoré sa praktizujú a tradujú z minulosti až dodnes.

 

Zdroj fotiek: pinterest.com, depositphotos.com

 

 

 

 

 

 

 

Neváhajte a zaregistrujte sa na našom portáli.

Registrovať sa
Kategórie:

Tipy a rady, Tradície

Prečítajte si podobné články

Tipy a rady
Čo všetko treba vybaviť po svadbe?

Máte svadobný deň za sebou, opadol z vás všetok stres a napätie, môžete sa už len tešiť na spoločne strávené chvíle. Pred svadbou bolo veľa vecí, ktoré ste...

Prejsť na článok
Tipy a rady, Oznámenia a tlačoviny
Originálne tipy na svadobné oznámenia

 Stanovili ste si už dátum svadby? Čaká na vás ďalší krok - oznámiť túto veselú novinku hosťom! Môžete si zvoliť klasickú cestu osobného oznámenia, alebo staviť na kreativitu...

Prejsť na článok
Tipy a rady
Na čo myslieť pri plánovaní svadby

Koordinované plánovanie je nevyhnutné, aby všetko prebehlo vo váš veľký deň hladko. Rozložiť si ho podľa časových úsekov vám pomôže nestratiť sa v množstve úloh, ktoré na vás čakajú....

Prejsť na článok