„Nič neprinavracia spomienky životu viac, než vôňa.“

Christopher Poindexter

 

          Hovorí sa, že vôňa a láska sú jediné dve veci, ktoré nie je možné utajiť. Čo vo vás dokáže vyvolať vôňa novej knihy? Časopisu? Vôňa čerstvo pokosenej trávy alebo sviežeho ranného vzduchu? Vôňa jablkového koláča či polí nás vie dokonale preniesť na vidiek k starým rodičom a tak autenticky a intenzívne, že si prostredníctvom nej dokážeme ľahko vybaviť spomienky spojené s detstvom, smiechom, zážitkami, ktoré formovali náš svet, naše bytie. Mnoho štúdií už potvrdilo, že práve vôňa má najsilnejšiu schopnosť “vrátiť nás v čase” a priniesť naspäť najjasnejší obraz spomienok v porovnaní s akýmkoľvek iným vnemom, dokonca aj zrakovým.

Vôňa ako kotva – z neuro-lingvistických cvičení – nás pomaličky prenáša naspäť na „miesto“ – do pocitu, ktorý nami prechádzal vo chvíli, keď sme sa s ňou po prvýkrát stretli, alebo nás natoľko intenzívne uchvátila, že sa nám dokázala vryť, hoci len podvedome, do pamäti. Mozog funguje na princípe ukladania významov vnemom. Kotvy tak napomáhajú mozgu vytvárať rýchle asociácie, na základe ktorých im automaticky prideľuje význam. Kotvu môže predstavovať čokoľvek, čo dokážeme vnímať našimi piatimi zmyslami. Kotvy nám pomáhajú orientovať sa v živote – na základe minulých naučených reakcií orientovať sa v prítomnosti. Pre čuchové vnemy je to práve olfaktorická kotva. Prostredníctvom nej si organizmus pomáha vyvolávať a navodzovať rôzne emočné stavy. Všetky tieto procesy sú natrénované. Aby však organizmus mohol kotvu spustiť, musel ju najprv uložiť.

Tento fakt pochopili už aj mnohé značky a vlastnou vôňou si lákajú a udržujú zákazníkov – známa je stratégia amerického Abercrombie & Fitch, ktorého obchody je cítiť cez niekoľko ulíc a zákazníci sú v nich vôňou doslova omámení. Všetko ich oblečenie zakúpené v predajni vonia ich typickou „Fierce“ vôňou až do prvého vypratia. S vôňou je možné nádherne uchovať spomienky na krásne chvíle a výnimočné okamihy čo najdlhšie „čerstvé“ a nezmazateľné. Pokiaľ si na konkrétny deň, napríklad svadobný, alebo obdobie, akým je dovolenka, presťahovanie sa do nového mesta, či nová práca, zvolíme nový parfém alebo priestor je nasiaknutý svojou typickou vôňou, vždy keď ju opäť zacítime sa podvedome prenesieme naspäť a vieme opäť dokonale precítiť pocity, ktoré nám tieto okamihy priniesli.

LUMINIA prišla s myšlienkou prevoňať si svadobný deň sviečkami s obľúbenou vôňou a zážitok umocniť rovnakým parfémom pre nevestu. Nielen novomanželia si takto aj po desiatkach rokov môžu zas a znova oživovať pocity veľkej lásky a radosti, ale elegantné sviečky s menami novomanželov a dátumom svadby s autentickou vôňou ako darček pre hostí im budú ešte dlho pripomínať tento výnimočný a neopakovateľný deň. Čoraz populárnejšie sa stáva miešanie vône na mieru, ktoré začínajú stále viac využívať aj iné ako odevné a kozmetické značky. Prevoňanie pracovného priestoru, či eventov „firemnou“ vôňou sa teší stále väčšej obľube. LUMINIA ponúka jedinečné lahodné vône namiešavané na mieru jej zakladateľkou Natáliou Gápľovskou. Ide o koncept jedinečných vôní, ktoré Vás dokážu identifikovať, navodiť tú správnu atmosféru, zveľadiť domov či obľúbený priestor, reprezentovať značku. Zmyselná, podmanivá, jedinečná. Precízna ručná práca. Taká je LUMINIA.

Prečo je to tak?

Je to spôsobené anatómiou nášho mozgu. Všetky vône a pachy najskôr prechádzajú a sú spracovávané čuchovým ústrojenstvom, ktoré začína vnútrom nosa a pokračuje na spodok mozgu. Čuchové ústrojenstvo je priamo spojené s dvomi oblasťami mozgu, ktoré sú zodpovedné za emócie a pamäť – amygdala a hippocampus. Čo je veľmi zaujímavé, že vizuálne, sluchové a hmatové informácie neprechádzajú týmito oblasťami mozgu. To môže byť hlavným dôvodom, prečo čuchové vnemy viac ako ktorékoľvek iné, vyvolávajú najsilnejšie emócie a najjasnejšie spomienky.

Vôňa je kľúčom k našim spomienkam. Dotvára ich reálnosť, vdychuje im nekonečnosť. Život so sebou prináša nespočetné množstvo rôznorodých voní, ktorým na našej ceste pripisujeme význam. Ich intenzita podfarbuje naše pocity, ich rozmanitosť podčiarkuje dej príbehov, ich zmyselnosť čaruje s našimi slovami. Vôňa má vlastný jazyk, ktorý k pochopeniu nepotrebuje nič viac, než otvorenú myseľ.  

 

Jedinečné sviečky LUMINIA nájdete TU

Neváhajte a zaregistrujte sa na našom portáli.

Registrovať sa
Kategórie:

Tipy a rady, Darčeky

Prečítajte si podobné články

Tipy a rady
Čo všetko treba vybaviť po svadbe?

Máte svadobný deň za sebou, opadol z vás všetok stres a napätie, môžete sa už len tešiť na spoločne strávené chvíle. Pred svadbou bolo veľa vecí, ktoré ste...

Prejsť na článok
Tipy a rady, Oznámenia a tlačoviny
Originálne tipy na svadobné oznámenia

 Stanovili ste si už dátum svadby? Čaká na vás ďalší krok - oznámiť túto veselú novinku hosťom! Môžete si zvoliť klasickú cestu osobného oznámenia, alebo staviť na kreativitu...

Prejsť na článok
Tipy a rady
Na čo myslieť pri plánovaní svadby

Koordinované plánovanie je nevyhnutné, aby všetko prebehlo vo váš veľký deň hladko. Rozložiť si ho podľa časových úsekov vám pomôže nestratiť sa v množstve úloh, ktoré na vás čakajú....

Prejsť na článok