Spokojné manželstvo je z veľkej časti postavené na finančnej stabilite. Pre nastavenie spoľahlivého rodinného rozpočtu budete potrebovať finančný plán. Vďaka finančnému plánu sa tak dokážete vyhnúť veľmi nepríjemným situáciám, akými sú napríklad dlhy, manželské nezhody či nedostatok finančnej rezervy.

Skúmajte

Pre správne vyhotovenie dokonalého finančného plánu budete musieť analyzovať. Táto analýza je zväčša časovo náročná, preto vyžaduje istú dávku vašej trpezlivosti. Už niekoľko mesiacov vopred si totiž musíte starostlivo sledovať a evidovať zisky a straty. Dokonalý finančný prehľad vám zabezpečí mobilná aplikácia, poznámkový blok či internet banking (report).

Stanovte si priority

Na úvod si zrátajte pravidelné čisté príjmy. Nepravidelné príjmy (preplatok zo zdravotnej poisťovne, daňový preplatok, živnosť, daňový bonus na dieťa) rozložte v rovnakej čiastke na každý mesiac. Výsledné číslo vám jasne stanoví “limit povoleného prečerpania” bez nutnosti zadlženia či siahania na vlastnú rezervu (na nečakané výdavky je nutné disponovať finančnou rezervou v dostatočnej výške).

Pravidelné výdavky si zoraďte od najdôležitejších po tie menej podstatné (hypotéka, inkaso, strava, hygiena, cestovné, školné). Výdavky, ktoré sa pravidelne opakujú v rovnakej výške (úver), nemožno znížiť či obmedziť, môžete však zmeniť to, čo sa dá - stravovacie návyky (namiesto drahej reštaurácie zvoľte domácu stravu, fajčiari môžu obmedziť počet cigariet na minimum), ale aj voliť úspornejšiu formu dopravy do práce (vlak, autobus).

Aj keď to zo začiatku môže pôsobiť obmedzujúco, po vašej snahe a prekonaní vlastnej komfortnej zóny príde dlho očakávané ovocie, napríklad vo forme dovoleniek, prekvapení a nových elektrospotrebičov v domácnosti. 

Príklad dokonalého rodinného rozpočtu

Tento príklad je len orientačný, nie každému totiž tento plán bude vyhovovať.

  • bývanie - 25 %;

  • život - 45 %;

  • deti - 10 %;

  • dôchodkové sporenie - 10 %;

  • finančná rezerva (minimálne do výšky trojnásobku príjmu) - 10 %.

Ako manželia, na ktorých sa vzťahuje BSM (bezpodielové spoluvlastníctvo manželov), pri zostavovaní finančného plánu rátajte s financiami oboch manželov.

Vyhodnotenie a optimalizácia

Často sa stáva, že vo fáze vyhodnocovania doposiaľ vytvoreného finančného plánu narazíte na kameň úrazu - vaše výdavky sú vyššie ako samotné príjmy. Tu nastáva bod, v ktorom sa musíte hlboko zamyslieť a vyradiť položky, ktoré nie sú až také podstatné. Začnite od tých najmenej podstatných vecí.

Napokon tak môžete dospieť k záveru, že pri troške obmedzenia si môžete konečne dopriať rodinnú dovolenku, po ktorej tak dlho túžite. Toto vyhodnotenie vám teda vopred určí, čo si do budúcna môžete dopriať a koľko môžete minúť nasledujúce obdobie tak, aby ste nepocítili väčšie finančné straty.

Držte sa!

Aby ste nastolili poriadok v manželskom rozpočte, finančného plánu sa budete musieť držať nepretržite 24 hodín denne, čo predstavuje jeho najnáročnejšiu časť. Nezabudnite však dbať o aktuálnosť vášho rozpočtu - v prípade náhlej zmeny životnej situácie využite opäť analýzu, rozpočet prehodnoťte a nastavte nanovo. Rodiny by sa taktiež mali o financiách rozprávať s deťmi tak, aby si budovali pozitívny vzťah k peniazom a finančnej gramotnosti.

 

Zdroj fotiek: pinterest.com, depositphotos.com

Neváhajte a zaregistrujte sa na našom portáli.

Registrovať sa
Kategórie:

Tipy a rady, Koľko stojí...?

Prečítajte si podobné články

Tipy a rady
Čo všetko treba vybaviť po svadbe?

Máte svadobný deň za sebou, opadol z vás všetok stres a napätie, môžete sa už len tešiť na spoločne strávené chvíle. Pred svadbou bolo veľa vecí, ktoré ste...

Prejsť na článok
Tipy a rady, Oznámenia a tlačoviny
Originálne tipy na svadobné oznámenia

 Stanovili ste si už dátum svadby? Čaká na vás ďalší krok - oznámiť túto veselú novinku hosťom! Môžete si zvoliť klasickú cestu osobného oznámenia, alebo staviť na kreativitu...

Prejsť na článok
Tipy a rady
Na čo myslieť pri plánovaní svadby

Koordinované plánovanie je nevyhnutné, aby všetko prebehlo vo váš veľký deň hladko. Rozložiť si ho podľa časových úsekov vám pomôže nestratiť sa v množstve úloh, ktoré na vás čakajú....

Prejsť na článok