Tak a je to! Najkrajší deň máte za sebou. Teraz je načase vrátiť sa späť do reality a začať riešiť veci o niečo nepríjemnejšie, ktoré budú závislé najmä od vašej zodpovednosti a postoja - spoločné bývanie. Pripravili sme si pre vás článok, ktorý vám prezradí najčastejšie využívané formy bývania nielen pre mladých.

Bývanie u svokry

Až 95 % novomanželov využíva na svoj štart dočasné bývanie u rodičov/svokrovcov. Vďaka nemu sa môžete postupne adaptovať do života dospelých, zodpovedných ľudí s tým, že vás takmer nič neprekvapí. Pre spoločné osamostatnenie budete potrebovať isté množstvo financií a trpezlivosť.

Nájom

Nájom je finančne flexibilnejší, avšak zahŕňa aj isté obmedzenia. Väčšina Slovákov dokáže nájom financovať aj z vlastného vrecka, o to lepšie, keď ste dvaja. Pri tejto možnosti je však nutné počítať s rôznymi nepríjemnosťami a obmedzeniami, medzi ktoré patrí napríklad zákaz chovania domácich zvierat.

Prenajímateľ nehnuteľnosti taktiež spravidla uprednostní samotných manželov pred rodinami s malými deťmi.

Vlastné bývanie

Vlastné bývanie je najlepšie z najlepších. Bývanie vo vlastnom vás ničím neobmedzuje - jednoducho si môžete robiť, čo chcete (viac-menej). Problémom sú však financie. A aj keď sa k nim dá pomerne ľahko dostať, nie je to pravidlo.

Väčšina mladomanželov siaha po hypotekárnom úvere vrátane spotrebného úveru pre úplné financovanie nového bývania. Pozor však na situáciu, kedy jeden z manželov momentálne nepracuje alebo poberá nemocenskú dávku (PN, materská/rodičovská dovolenka). Štátne dávky alebo nezamestnanosť sú totiž hlavným dôvodom pri neschválenom úvere.

V tomto prípade je ideálne, ak sa do spoločného bývania vo dvojici pustíte ešte pred samotným sobášom - tu sa posudzuje príjem, bonita a iné faktory len u jedného (žiadateľa). Výpadok príjmu druhej strany teda banky nebudú vôbec brať do úvahy a vy si tak môžete vopred zabezpečiť spokojný život po svadbe bez tých najmenších starostí.

Svoje budúce hniezdočko lásky vždy vyberajte tak, aby bolo plne prispôsobené vašim potrebám a do budúcna aj prípadnému rozrastaniu rodiny.

Sociálne byty, ubytovne

Kopec mladých ľudí využíva bývanie vo forme sociálneho bytu, na ktorý sa, žiaľ, čaká príliš dlho. Väčšie, ale aj menšie mestá majú k dispozícii niekoľko bytových domov - stačí len podať žiadosť, dokladovať svoje príjmy a budete zaradení do poradovníka. Prednosť majú, samozrejme, rodiny so zdravotne postihnutými deťmi či slobodné matky s finančnými ťažkosťami.

Ubytovňa je zase ideálna pre rodiny bez detí, pričom väčšinou ide o bývanie s rôznorodými susedmi, ale aj malými izbami či spoločnými kúpeľňami. Takéto podmienky preto rozhodne nie sú prispôsobené na vychovávanie detí.

 

 

Zdroj fotiek: depositphotos.com

 

Neváhajte a zaregistrujte sa na našom portáli.

Registrovať sa
Kategórie:

Tipy a rady

Prečítajte si podobné články

Tipy a rady
Čo všetko treba vybaviť po svadbe?

Máte svadobný deň za sebou, opadol z vás všetok stres a napätie, môžete sa už len tešiť na spoločne strávené chvíle. Pred svadbou bolo veľa vecí, ktoré ste...

Prejsť na článok
Tipy a rady, Oznámenia a tlačoviny
Originálne tipy na svadobné oznámenia

 Stanovili ste si už dátum svadby? Čaká na vás ďalší krok - oznámiť túto veselú novinku hosťom! Môžete si zvoliť klasickú cestu osobného oznámenia, alebo staviť na kreativitu...

Prejsť na článok
Tipy a rady
Na čo myslieť pri plánovaní svadby

Koordinované plánovanie je nevyhnutné, aby všetko prebehlo vo váš veľký deň hladko. Rozložiť si ho podľa časových úsekov vám pomôže nestratiť sa v množstve úloh, ktoré na vás čakajú....

Prejsť na článok