Keďže svadobná hostina predstavuje azda najdôležitejší prvok samotnej svadby, musíte si dať obzvlášť záležať na presných výpočtoch a jej manažmente. Pripravili sme si pre vás špeciálny článok, vďaka ktorému si dokážete jednoducho vypočítať spotrebu na svadobnej hostine a následnej jej cenu!

Koľko čoho?

Na úvod sme si pre vás pripravili základ, bez ktorého sa pri výpočte výslednej sumy za svadobné občerstvenie nezaobídete.

Nápoje

Tvrdý alkohol

Pre 10 hostí budete potrebovať 3 - 4 ks fliaš tvrdého alkoholu. V priemere sa teda jedna fľaša ujde zhruba dvom hosťom.

Šampanské

Keďže šampanské na svadbe je určené pre výnimočné momenty, 1 fľaša šampanského pokojne postačí aj pre 3 osoby. Ide teda o najmenej nákladný nápoj vôbec.

Víno

Víno predstavuje zlatý klinec svadobnej hostiny, ktorá sa bez neho jednoducho nezaobíde! Na základe skúseností vieme, že vo väčšine prípadov vychádza 1 liter vína na 1 osobu. Jednoducho, ak plánujete pozvať 25 hostí, budete pre nich potrebovať 25 litrov vína.

Pivo

Pivo je chutná a cenovo dostupná záležitosť, preto svojim hosťom doprajte jeho poriadnu dávku. Vyzbrojte sa tak, aby ste na 1 osobu vyhradili 3 fľaše piva!

Minerálna voda/džús

Nealkoholické nápoje by mali byť na svadobnej hostine vždy k dispozícii, ideálne v džbánoch a rozmiestnené na stole tak, aby sa nik nemusel prekrykovať či naťahovať. Na osobu počítajte so spotrebou 2 l nealkoholického nápoja.

Sladené nápoje s bublinkami každopádne ocenia aj detskí hostia.

Občerstvenie

Priemerné svadobné menu sa skladá z:

  • 300 g studeného občerstvenia;

  • 250 g šalátu;

  • 100 g horúceho občerstvenia;

  • 250 g hlavného jedla;

  • približne 100 g príloh;

  • 200 g dezertov;

  • cca 200 g svadobnej torty (minimálne však 7,5 kg).

Pre vaše pohodlie a maximálnu spokojnosť sa neváhajte obrátiť na profesionálne cateringové služby.

Dajte si záležať!

Pri plánovaní svadobnej hostiny myslite aj na to, že čím väčší počet hostí, tým väčšie riziko možných potravinových intolerancií či iných ochorení, z dôvodu ktorých si nebude každý môcť dopriať všetko, čo pripravíte na svadobný stôl.

Koľko stojí svadobné jedlo?

Modelová situácia: Svadobná hostina s počtom hostí 30 potrebuje zabezpečiť 3 druhy studených jedál, z toho aspoň 2 druhy šalátu. Teplé predjedlo a hlavné jedlo zabezpečte minimálne v dvoch druhoch, aj keď hlavné jedlo môžete voliť spoločné (pečené prasa).

Ak sa budete držať tohto plánu, jedlo na svadobnej hostine (bez torty a dezertu) vás môže stáť až 700 eur.

Nezabudnite, že len výdavky na svadobnú tortu a zákusky sa pohybujú okolo sumy 500 eur. Pre finančnú, ale aj časovú výpomoc môžete osloviť rodinného príslušníka, ktorý vám s pečením a prípravou svadobných dezertov určite rád pomôže.

Koľko stojí alkohol na svadbu?

Samozrejme, výsledná cena alkoholu závisí predovšetkým od jeho značky a množstva. Niektorí sa spoliehajú na vlastné zásoby domáceho alkoholu, čo predstavuje efektívny, no zároveň originálny spôsob, ako ušetriť.

Zväčša však platí, že 1 osoba spotrebuje cca 0,3 l tvrdého alkoholu na 1 l vína. Jednoduchým výpočtom teda dospejeme k tomu, že pri počte hostí do 50 si na alkohol budete musieť vyhradiť čiastku nepresahujúcu 400 eur.

Bridee tip!

Chcete mať vo svojich rozpočtoch jasno? Počítajte!

Spočítajte počet vašich svadobných hostí. Ten následne vynásobte počtom hodín trvania svadobnej hostiny. Výsledné číslo vydeľte číslom 20. Číslo, ktoré vám vyšlo, predstavuje počet pohárov/1 l alkoholu na jednu osobu pri spotrebe 1 poldecák/h.

 

 

Zdroj fotiek: pinterest.com, depositphotos.com

 

Neváhajte a zaregistrujte sa na našom portáli.

Registrovať sa
Kategórie:

Koľko stojí...?

Prečítajte si podobné články

Tipy a rady, Koľko stojí...?
Koľko stojí svadobný fotograf a kameraman?

Svadba je jedna z najkrajších udalostí v živote každého človeka. Keďže aj svadobný deň má len 24 hodín, oplatí sa investovať do spomienok, ktoré vás budú aj naďalej...

Prejsť na článok
Koľko stojí...?
Koľko stojí starejší na svadbu?

Samozrejme, o vašu zábavu sa rád postará DJ, kapela či niektorý z hostí. Avšak nielen zábavu, ale aj koordináciu svadobného programu by ste mali každopádne prenechať práve starejšiemu!...

Prejsť na článok
Hudba na svadbu, Koľko stojí...?
Koľko stojí svadobný DJ alebo kapela?

Všeobecne, život bez hudby si jednoducho nevieme predstaviť. Hudba dokáže pracovať s našimi emóciami, čo ovplyvňuje to, ako sa cítime a čo prežívame. Hudba na svadbe je preto...

Prejsť na článok