Mnohí nedočkavci volia civilný obrad práve z dôvodu krátkeho trvania. Zväčša je však hlavným dôvodom pre civilný sobáš absencia vierovyznania, ale aj nedostatok času - napríklad tesne pred termínom pôrodu. Nech už je váš dôvod pre svadbu na úrade akýkoľvek, radi vás prevedieme celým jej priebehom.

Civilný sobáš

Niekedy to inak nejde

Na civilný sobáš existuje viacero dôvodov. Zväčša však za civilným obradom stojí blížiaci sa termín pôrodu, praktickosť a rýchlosť, ale aj samotné náboženské názory. Niekedy si človek nevyberá, teda svadba na úrade predstavuje jeho jedinú možnosť. Týka sa to najmä prípadu, kedy už v minulosti takýto človek sobáš absolvoval, a teda je rozvedený alebo vdovec.

Čo budete potrebovať?

Prvoradé je pre vás vybrať vhodné miesto a termín sobáša vrátane svadobnej hostiny. Na rozdiel od cirkevného sobáša, matrike sa vo väčšine prípadov budete musieť prispôsobiť a vybrať si jeden z nimi ponúkaných termínov.

Matrike sa taktiež budete musieť prispôsobiť aj s výberom samotného dňa vašej svadby, pričom najčastejšie sú na výber výhradne piatky a soboty. Niečo také, ako nedeľa či sviatok nie je vôbec možné. Každopádne, informujte sa vopred telefonicky o vašich možnostiach. Máte na to plné právo.

POZOR! Oddávajúceho spoznáte až v deň samotného obradu, čo môže byť pre niekoho neprijateľné.

V druhom rade si pripravte doklady, ktoré od vás pracovník matriky bude vyžadovať. A keďže sa bavíme o formalitách, ako prvé budete potrebovať predložiť vyplnenú žiadosť o uzavretie manželstva, ktorú dostanete na matrike. Žiadosť o uzavretie manželstva je možné nájsť na internete vo formáte .pdf, odkiaľ si ju môžete priamo stiahnuť, vytlačiť, vyplniť a odovzdať matričnému úradu.

Ďalšou samozrejmosťou je platný doklad totožnosti, a to buď vo forme občianskeho preukazu, vodičského preukazu alebo pasu. K tomu si ešte pripravte originály rodných listov oboch snúbencov a civilný obrad sa môže začať!

Cudzinci musia dodatočne predložiť potvrdenie o trvalom pobyte na území SR. Neplnoleté osoby dokladajú právoplatné rozhodnutie súdu so súhlasom o uzavretí manželstva.

Ak pracovníkovi matričného úradu predložíte všetky tieto dokumenty, nič vám v ceste za uzavretím manželstva formou civilného sobáša nestojí!

Mladomanželia na schodoch matričného úradu

Bridee.sk upozorňuje

Nezabudnite na svedkov, ktorí, rovnako ako v prípade cirkevného sobáša, aj na matričnom úrade sú taktiež povinní predložiť platné doklady totožnosti! Riadne a včas ich preto o tejto skutočnosti informujte.

Priebeh civilného sobáša

Samotný úvod obradu zahŕňa kontrolu predložených tlačív a dokladov vrátane dokladov predložených svedkami. Oddávajúcemu následne odovzdáte vaše obrúčky. Pracovník matriky tak vyzve všetkých prítomných, aby vstali, kde po zaznení hudby vchádzate do obradnej sieni v poradí ženích - svedkovia - družičky - nevesta.

Nasleduje predstavenie snúbencov, príhovor a sľuby vernosti. Po obojstrannom “ÁNO” prijímate obrúčky. Obrad je zakončený novomanželským bozkom a podpisom do zápisnice. Po gratuláciách môžete s radosťou vyraziť na svadobnú hostinu!

Výhodou svadby na úrade je okamžité vydanie sobášneho listu.

Koľko stojí svadba na úrade?

Mnohí si myslia, že civilný sobáš je bezplatná možnosť, akou sa možno dostať k vytúženému manželstvu. Opak je však pravdou. Ani civilný obrad nie je zadarmo. Až na jednu výnimku.

  • 200 eur - zaplatíte v prípade, že obaja snúbenci pochádzajú z iného štátu, resp. majú trvalý pobyt mimo SR;

  • 70 eur - poplatok, ak je jeden zo snúbencov príslušníkom iného štátu mimo SR. Rovnaký poplatok je potrebné uhradiť v prípade obradu mimo obradnej sieni;

  • 20 eur - civilný obrad mimo matričný čas;

  • 5 eur - za každú vyhotovenú kópiu sobášneho listu - prvý exemplár je vydaný bez poplatku.

  • 0 eur - za civilný obrad neplatíte nič, ak obrad prebieha na matričnom úrade v mieste bydliska aspoň jedného zo snúbencov, pričom obaja musia mať trvalý pobyt na území SR.

 

Ceny sú orientačné, nakoľko sadzobník poplatkov sa občas môže mierne líšiť, či už z dôvodu zmien v legislatíve alebo zmien taríf daného matričného úradu.

 

Zdroj fotiek: pinterest.com, depositphotos.com

Neváhajte a zaregistrujte sa na našom portáli.

Registrovať sa
Kategórie:

Tipy a rady

Prečítajte si podobné články

Tipy a rady
Čo všetko treba vybaviť po svadbe?

Máte svadobný deň za sebou, opadol z vás všetok stres a napätie, môžete sa už len tešiť na spoločne strávené chvíle. Pred svadbou bolo veľa vecí, ktoré ste...

Prejsť na článok
Tipy a rady, Oznámenia a tlačoviny
Originálne tipy na svadobné oznámenia

 Stanovili ste si už dátum svadby? Čaká na vás ďalší krok - oznámiť túto veselú novinku hosťom! Môžete si zvoliť klasickú cestu osobného oznámenia, alebo staviť na kreativitu...

Prejsť na článok
Tipy a rady
Na čo myslieť pri plánovaní svadby

Koordinované plánovanie je nevyhnutné, aby všetko prebehlo vo váš veľký deň hladko. Rozložiť si ho podľa časových úsekov vám pomôže nestratiť sa v množstve úloh, ktoré na vás čakajú....

Prejsť na článok