Nielen svadba, ale azda každá významná slávnosť so sebou prináša aj prednes vo forme slávnostného príhovoru. Čo však takýto príhovor obnáša, ako sa naň pripraviť a čomu sa, naopak, vyhnúť? Viac sa dozviete v článku.

Ženích s mikrofónom

Príprava na svadobný príhovor

Aj keď by ste to možno nečakali, vytúženú pozornosť publika si získate práve tým, že svadobný príhovor začnete otázkou. Tá je pre pozornosť druhých kľúčová! Použiť môžete rôzne verzie otázok, napríklad: “Pamätáš si, (Milan), ako si ešte na základnej škole tvrdil, že sa nikdy neoženíš? Pozri, akú máš dnes vedľa seba nádhernú ženu!”

V slávnostnom príhovore je určite namieste využiť aj zmes humoru! Vďaka nemu totiž vykúzlite uvoľnenú atmosféru, čo opäť prinúti všetkých zúčastnených zbystriť svoju pozornosť výhradne na váš prednes. V žiadnom prípade však druhých nezosmiešňujte! Skúste do svojho príhovoru zakomponovať napríklad manželské vtipy, tými nič nepokazíte. Taktiež môžete využiť silu citátov slávnych autorov, ktoré v publiku vyvolajú žiadané emócie.

Svadobný príhovor by mal byť stručný, avšak výstižný. Najlepšie preto bude, ak váš príhovor nebude zaberať viac ako polovicu formátu A4. Taktiež sa vyhýbajte dlhým vetám - hostia by sa v nich mohli ľahko stratiť, čo môže mať negatívny vplyv na vašu snahu.

Na záver sa nezabudnite poďakovať publiku za pozornosť a úprimne zablahoželať novomanželom, popriať im všetko dobré do spoločného života a následne sa pustiť do spoločnej zábavy plnej nezabudnuteľných chvíľ!

Svadobný príhovor

Kto by mal svadobný príhovor predniesť?

V rámci slávnostného príhovoru nie je stanovené pravidlo rečníka. Zväčša však platí, že každá svadba by mala mať aspoň dvoch rečníkov. V zásade, prvý prednášajúci je vždy niekto z hostiteľov (otec jedného z mladomanželov, ale aj samotný ženích či nevesta).

Tento “oficiálny príhovor” neskôr zastúpi niektorý zo svedkov či starejší, ktorý do príhovoru vnesie štipku humoru a zábavy. Počítajte však aj s možnosťou, že niekto môže mať pripravených pár slov bez toho, aby ste o tom vedeli - dajte priestor publiku.

Príhovor a prípitok

Aj keď si niekedy pozornosť žiada napríklad také cinknutie lyžičkou o pohár šampusu, prípitok nie je tak celkom namieste. Príhovor je len úvod, ktorý neskôr vystrieda zdvihnutie pohárov v stoji. Ak nastane situácia, kde slávnostných príhovorov bude viac, prípitok vedie posledný z rečníkov.

Pozor! Štrngajú si len osoby sediace vedľa seba! Vyhnete sa tak neetickému naťahovaniu sa cez celý stôl. Na diaľku využite len symbolickú poklonu či opätovné zdvihnutie pohára.

Svadobný prípitok

Ako na príhovor podľa etikety?

  • vyhnite sa trápnym situáciám, ktoré by mohli byť nepríjemné ako vám, tak aj ostatným;

  • správny rečník v prvom rade privíta hostí, až tak sa sám predstaví (namieste je aj spomenúť, ako blízky je k neveste a ženíchovi);

  • skúste zaloviť v minulosti a prezradiť nejakú spoločnú spomienku s mladomanželmi (samozrejme, dôkladne zvážte, o akú spomienku pôjde);

  • rečník by mal mladomanželom aj polichotiť, a to vo forme pár slov o tom, čo pokladá na láske mladomanželov za to najkrajšie;

  • kvalitný rečník by mal využiť aj kvalitný mikrofón, vďaka ktorému sa jeho prednes zakorení hlboko v srdciach hostí. Mikrofón sa zároveň postará o dobrú kvalitu zvuku aj v rámci videonahrávky;

  • stavte na reč tela a dôkladne sa na svoj svadobný príhovor pripravte!

Vyhnite sa!

V prvom rade sa počas príhovoru vyhnite neustálemu čítaniu z papiera. Dobre si svoj príhovor pripravte tak, aby ste ho dokázali s určitou dávkou sebavedomia predniesť bez potreby akéhokoľvek podkladu (maximálne k nahliadnutiu). Taktiež zabudnite na nevhodné držanie tela či gestikulácie, ktoré k príhovoru rozhodne nepatria!

V žiadnom prípade vo svojom príhovore nespomínajte bývalé vzťahy novomanželov, ako aj rôzne príbehy z minulosti, ktoré je vhodné udržať v súkromí! Zároveň sa určite vyhnite vulgarizmom, ale zdržte sa aj iných, nevhodných poznámok vrátane zosmiešňovania či uťahovania si zo ctených hostí!

 

 

Zdroj fotiek: pinterest.com, depositphotos.com

Neváhajte a zaregistrujte sa na našom portáli.

Registrovať sa
Kategórie:

Tipy a rady

Prečítajte si podobné články

Tipy a rady
Čo všetko treba vybaviť po svadbe?

Máte svadobný deň za sebou, opadol z vás všetok stres a napätie, môžete sa už len tešiť na spoločne strávené chvíle. Pred svadbou bolo veľa vecí, ktoré ste...

Prejsť na článok
Tipy a rady, Oznámenia a tlačoviny
Originálne tipy na svadobné oznámenia

 Stanovili ste si už dátum svadby? Čaká na vás ďalší krok - oznámiť túto veselú novinku hosťom! Môžete si zvoliť klasickú cestu osobného oznámenia, alebo staviť na kreativitu...

Prejsť na článok
Tipy a rady
Na čo myslieť pri plánovaní svadby

Koordinované plánovanie je nevyhnutné, aby všetko prebehlo vo váš veľký deň hladko. Rozložiť si ho podľa časových úsekov vám pomôže nestratiť sa v množstve úloh, ktoré na vás čakajú....

Prejsť na článok