Základom každého dobrého vzťahu je v prvom rade láska. V druhom rade je to túžba nielen z fyzického hľadiska, ale aj túžba robiť toho druhého najšťastnejším človekom pod slnkom. Ak sa chcete dozvedieť, čo všetko neodmysliteľne patrí k harmonickému manželstvu, prečítajte si naše desatoro!

Dôvera

Bez dôvery ešte žiadny vzťah nevydržal! Dôvera teda predstavuje základný pilier, na základe ktorého je možné ďalej budovať nekonečnú lásku, harmóniu, radosť a šťastie manželov po zvyšok celého ich života.

Verte a buďte verní! Je jednoduché veriť v skutky, ktorých podstatu poznáte, naučte sa ale veriť niečomu tajomnému - pretože na svete neexistuje ľudská bytosť, ktorá by nemala ani to najmenšie tajomstvo.

Rešpekt

Akceptujte rozdielne názory toho druhého. Aj napriek tomu, že ako manželia tvoríte jeden celok, neznamená to, že v súlade musia byť aj vaše postoje, názory a myšlienky. Obojstranný rešpekt v manželstve jednoducho musí byť.

Na druhej strane svoju polovičku chváľte - nie príliš, ale ceňte si maličkosti. Každodennú starostlivosť o domácnosť, deti či finančné zabezpečenie preto oceňte kyticou kvetov či obľúbenou bonboniérou!

Dotyky

Prejavte v manželstve aj kúsok nehy a nezanedbávajte silu dotykov. Nezáleží na tom, či ste doma alebo sa práve potulujete rušným mestom, dotýkajte sa! “Obyčajné” objatie či držanie sa za ruky vyplavuje do mozgu množstvo hormónov šťastia, ktoré pozitívne vplývajú na vašu psychickú pohodu, náladu a pocit spokojnosti a šťastia.

Dotyk od správnej osoby zbavuje telo nadmerného stresu a funguje ako elixír mladosti. Pritom stačí tak málo!

Intimita

Od dotykov sa presunieme k iným nežnostiam, ktoré patria predovšetkým do manželskej spálne. Nie je na tom nič zvláštne,  práve naopak - milovanie nemožno vylúčiť zo zoznamu “manželských povinností”.

Na milovanie neexistuje špeciálne vyhradený čas. Jednoducho si venujte nádherné chvíle kedykoľvek budete chcieť! Čo je však smutné je fakt, že vekom a dlhotrvajúcim manželstvom intímnosti uberajú na svojej pravidelnosti. Tu musíme podotknúť, že vek nie je prekážkou pre milovanie.

Priestor

Každý živý tvor potrebuje istú dávku voľnosti. Niekedy však môže byť problém dopriať manželovi/manželke priestor na vlastné aktivity či koníčky. Samozrejme, ideálne je, ak máte spoločné záujmy a aj voľný čas trávite spolu.

ALE! Každý občas chvíle zažívame, kedy chceme byť osamote. Vypnúť, zrelaxovať, načerpať energiu a silu na ďalšie povinnosti. Preto nezaškodí byť občas sebeckým a robiť to, na čo máte práve chuť.

Podpora

Pre väčšinu manželstiev je podpora v súkromí samozrejmosťou. Pre budovanie silného vzťahu medzi manželmi je potrebné sa navzájom podporovať rovnako aj na verejnosti. A keďže všetkého veľa škodí, nezabudnite sa zároveň vtipne podpichovať, pričom však klaďte dôraz na vnímanie toho druhého tak, aby ste ho niečím neurazili!

Rozum

Rozum potrebujete na zvládnutie kritických situácií, ktoré, žiaľ, neminú žiadne z manželstiev. Či už sa stretnete s protichodnými názormi alebo rôznymi nezhodami, ktoré neskôr prepuknú v hádku, buďte rozumní!

Aj manželia sa na seba občas hnevajú. Je to prirodzená súčasť každého, či už manželského alebo nemanželského vzťahu. Podstatné je nehnevať sa na seba príliš dlho, resp. toto obdobie skrátiť na minimum.

Pochopte, akceptujte a nájdite spoločné porozumenie, ktoré vás dovedie k príjemnejším možnostiam, akými sú napríklad kompromisy.

Spoločnosť

V žiadnom prípade sa nesnažte svojho partnera obmedzovať! Práve vtedy, ak dáte tomu druhému voľnosť, s radosťou sa k vám bude vracať. A práve o tom to je.

Život so sebou neraz prináša rôzne situácie, ktoré dvoch milujúcich sa ľudí na istý čas odlúčia, a ktorým je takmer nemožné vyhnúť sa. Medzi najčastejšie z nich patrí napríklad služobná cesta či nečakaná hospitalizácia jedného z manželov.

Aj napriek tomu si však nezabudnite robiť navzájom spoločnosť, či už prostredníctvom telefonického kontaktu alebo posielaním správ. Diaľka a odlúčenie vašu lásku len posilnia, čo opäť prospeje vášmu fungujúcemu manželstvu.

Porozumenie

Ako ste už mohli pochopiť, na niektorých veciach sa s polovičkou nezhodnete, čo je potrebné riešiť (ideálne) kompromisom. Nesnažte sa preto sa každú cenu prehovoriť druhú stranu, aby sa zachovala podľa vašich predstáv a už rozhodne nie tak, aby to skončilo hádkou.

V prvom rade musíte dokázať pochopiť, prečo váš drahý/vaša drahá takto koná/premýšľa. Ak pochopíte podstatu veci, budete môcť ďalej riešiť zvyšok s chladnou hlavou.

Vďačnosť

Buďte vďační za všetko, čo máte! Pretože nič nie je samozrejmé. Prejavte svojej láske vďaku, oceňte ju a venujte jej svoj čas v podobe nežností, voľnočasových aktivít alebo malej pomoci.

Pretože niet krajšieho pocitu, ako keď sa o vás niekto zaujíma a váži si nielen vás, ale aj všetko to, čo pre neho robíte.

 

Zdroj fotiek: pinterest.com, depositphotos.com

Neváhajte a zaregistrujte sa na našom portáli.

Registrovať sa
Kategórie:

Tipy a rady

Prečítajte si podobné články

Tipy a rady
Čo všetko treba vybaviť po svadbe?

Máte svadobný deň za sebou, opadol z vás všetok stres a napätie, môžete sa už len tešiť na spoločne strávené chvíle. Pred svadbou bolo veľa vecí, ktoré ste...

Prejsť na článok
Tipy a rady, Oznámenia a tlačoviny
Originálne tipy na svadobné oznámenia

 Stanovili ste si už dátum svadby? Čaká na vás ďalší krok - oznámiť túto veselú novinku hosťom! Môžete si zvoliť klasickú cestu osobného oznámenia, alebo staviť na kreativitu...

Prejsť na článok
Tipy a rady
Na čo myslieť pri plánovaní svadby

Koordinované plánovanie je nevyhnutné, aby všetko prebehlo vo váš veľký deň hladko. Rozložiť si ho podľa časových úsekov vám pomôže nestratiť sa v množstve úloh, ktoré na vás čakajú....

Prejsť na článok